Előadóink

Mengyán Eszter

Mengyán Eszter

újságíró, blogger

Bemutatkozás
Több mint tíz éve van jelen az online médiában. 2016-ban a The True Cost című dokumentumfilm ébresztette rá arra, mekkora a baj a divatipar jelenlegi működésével. Azóta kiemelten foglalkozik a fenntartható divattal, tudatos ruhavásárlással, keresi a fast fashion alternatíváit. Blogján nemcsak interjúkat készít a hazai környezettudatos öltözködés képviselőivel, hanem ő maga is rendszeresen kísérletezik a saját ruhatárával. Legismertebb kihívása az volt, amikor főszerkesztőként egy éven keresztül nem vásárolt magának ruhát, cipőt és egyéb kiegészítőket. Azóta ennek a kihívásnak számtalan követője akadt. Eszter ma már nemcsak bloggerként, hanem aktivistaként is a fenntartható divatot támogatja: 2018-tól a Fashion Revolution Hungary tagja.
Bemutatkozás
Kökény Attila tanácsadó, a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) mozgalom létrehozója, szenvedélyesen kutatja és terjeszti a valóban fenntartható élelmiszertermelés technológiáit és magyar adaptációs lehetőségeit. A Raiffeisen Internationalnál dolgozott Bécsben a cég online támogatási rendszerén, amikor egy sorsfordító tapasztalat miatt elkezdett saját élelmiszert termeszteni. Külföldi gyakorlati tapasztalatok és kutatási eredmények alapján alakította ki az ökológiára és mikrobiológiára épülő, minimális talajművelésen és direktvetésen alapuló technológiát, amelyet egyre több gazdaság vezet be a segítségével. A TMMG technológia talajoltással, takarónövényekkel, okszerű minimum műveléssel javítja példátlan mértékben a talajok termékenységét, vízbefogadó- és megtartó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek a termelésben. A Magyar Klímastratégia Bács Kiskun Megyei tanácsadójaként segít az elsivatagosodó régió mezőgazdasági alkalmazkodásának kidolgozásában és a klímaváltozás visszafordításában szerepet játszó mezőgazdasági szénmegkötés gyakorlatát rendszeres előadásokon adja át a Nemzeti Agrárkamara felkérésére is. 2018-ban az Év Agrárembere közönségdíját vehette át, társszervezőként dolgozik második éve a Talajegészség Konferencia, a régió legnagyobb, a termőtalaj forradalmát bemutató rendezvényén és szervez gyakorlati bemutatókat gazdaságokban.
Előadásáról
Az előadás célja, hogy a termelők és vásárlók minél szélesebb körben ismerjék meg a fenntartható termelés gyakorlatával, hidat teremtve a különféle irányzatok között az egységes cél érdekében. A TMMG technológia mellékterméke, a mezőgazdasági szénmegkötés, mint az egyetlen gazdaságos és felülmúlhatatlanul hatékony CO2 kivonó eljárás széles körű megismertetése segíthet a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésben.
Kökény Attila

Kökény Attila

tanácsadó

Bóné Ágnes

Bóné Ágnes

álláskeresési tanácsadó

Bemutatkozás
Bóné Ágnes közgazdász, rejtett munkaerőpiac szakértő, okleveles önéletrajzíró és a CV Factory alapítója. 2014 óta foglalkozik önéletrajzírással, elhelyezkedési tanácsadással és állásinterjúra való felkészítéssel. A Minősített Professzionális Önéletrajzíró képzést Arany Minősítéssel fejezte be és Magyarországon elsőként szerzett Interjúztatási Tanácsadó végzettséget. Szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy olyan munkája legyen, ahonnan a munkaidő végén elégedetten, boldogan és motiváltan tér haza. Küldetése, hogy minél több emberhez eljussanak azok a kipróbált és örökzöld álláskeresési módszerek, amelyek használatával kortól, nemtől és szakmai tapasztalattól függetlenül mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló állást. Az elmúlt években több száz álláskeresőnek segített elhelyezkedni a versenyszférában és a közszférában; Magyarországon és külföldön; Budapesten és vidéken egyaránt.
Előadásáról
Milyen áldozatokat követel, ha valaki egy olyan munkában ragad, amely nem tölti el élvezettel, és segít kitörni ebből az önpusztító állapotból? Miért fontos szembenéznünk a félelmeinkkel és nekivágni az álláskeresésnek, ha nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön? Az, hogy hol dolgozunk, vagy hogyan viszonyulunk a munkánkhoz, valóban kihatással van az életminőségünkre? Bóné Ági előadásában többek között ezekre is választ ad.
Bemutatkozás
Zsuzsi várandóssága 26. hetében, 610 grammal hozta a világra a kislányát. Akkor úgy érzete, nagyon egyedül van, nincs, aki segítsen neki feldolgozni ezt a hatalmas traumát. Ezért egy sortársával közösen létrehozta a koraszulott.com oldalt, majd később egy támogató önkéntes csapattal életre hívták a KORE Koraszülöttekért Országos Egyesületet. Zsuzsi az elmúlt 11 évben önkéntesként vezette azt a csapatot, akik országos segítő hálózattá fejlesztették a KORE-t, azért, hogy ezután senki ne érezhesse úgy, egyedül maradt. Szívügye a kommunikáció, az a segítő kommunikáció, amit az elmúlt években 1300 egészségügyi dolgozónak adott át, hogy senki se ejtsen sebeket a szavaival.
Előadásáról
Zsuzsi előadása az összefogásról, egymás segítéséről, az önkéntesség alázatáról szól, arról, hogy a mélyen sebzett anyai, apai lelkek hogyan tudnak gyógyulni együtt, közösen, egymást fogva, bátorítva. Meg arról is, hogy hogyan lehet az élet legnagyobb traumáját sikerré kovácsolni, feldolgozni munkával azt, ami velük megtörtént…vagyis hogyan lehet gyógyító az önkéntesség. A téma kiemelkedő példája a társadalmi összefogásra ösztönző, alulról szerveződő szülők összefogásának, sikerének. A KORE munkássága, sikere, példaértékű. Az előadás reményt adhat a most még nehéz helyzetben lévőknek, mintát adhat arra, hogyan kell elindulni kifelé a legszörnyűbbnek ítélt helyzetből is.
Földvári Nagy Zsuzsi

Földvári Nagy Zsuzsi

tréner

Nyári Adrienn

Nyári Adrienn

tanuló

Bemutatkozás
Nyári Adrienn 21 éves. Születése óta közel állnak hozzá a nyelvek, nagyszüleitől és édesanyjától a magyar, illetve a román nyelvet kapta, miközben édesapjával (aki már fiatalon szenvedélyesen és autodidakta módon tanulta, és tanulja, az angol nyelvet) kizárólag angolul beszél, a mai napig. Iskolás kora óta magyar, román, angol nyelvű versenyeken vett részt, végül mégis úgy döntött, édesapjához hasonlóan, hogy angol nyelvtudását szeretné továbbfejleszteni. Gimnazista kora óta végez fordítói, tolmácsolási munkákat, illetve két éve már tanít is. A 11. évfolyamban Gyula város diákpolgármestere volt, majd érettségit követően, 2016-ban Nagyváradra került, ahol Angol nyelv és irodalom szakos hallgató lett. Szabadidejében filmeket néz vagy a barátaival tölti az időt, kutatómunkát végez az egyetemen, esetleg megiszik még egy csésze kávét. Adrienn ma harmadéves, végzős hallgató. Úgy véli, minden eddigi sikere részben annak köszönhető, hogy az angol anyanyelvként volt és van jelen az életében, hiszen édesapja nem csak szülő, hanem tanár, mentor, és példakép is számára, és testvérei számára is. Így felnőni áldás és kaland, kihívás és lehetőség.
Bemutatkozás
Emésztőszervi sebészként 47 évesen (közel) mindent elért, amit egy vidéki orvos elérhet. Genetikai örökségét már tovább adta (három gyermekéből kettő már nagykorú), tehát biológiai szempontból (csaknem) felesleges kenyérpusztító. Illetve kenyeret éppen nem pusztít, mert pusztán önös érdekből még tovább szeretne élni. Kiszolgált testét túlélési üzemmódba állította azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még sok évig használja. Mértékkel, de rendületlenül pusztítja a közösségi erőforrásokat, mielőtt átadná alkatrészeit az enyészetnek. A luxus években ugyanakkor kitartó önképzéssel, és ismeretterjesztéssel próbálja magát hasznossá tenni. Például ezzel az előadással, melyben elmagyarázza, hogyan lehet meghekkelni az öregedés vastörvényeit.
Előadásáról
A prezentáció megvilágítja az orvosilag gyógyíthatatlan (krónikus) betegségek, valamint a testünk elhasználódásáért felelős anyagcsere-termékek (reaktív szabadgyökök) kapcsolatát. Életenergiánk fenntartásához nélkülözhetetlen a táplálék-égetés, de nem közömbös, hogy mit használunk energiaforrásként. A ketogén diétával zsírégetésre hangolt szervezet hatékony, tiszta üzemanyaggal működik. A táplálkozási ketózis csökkenti a szervezet oxidatív terhelését, lassítja az öregedést, és fékezi az időskort megkeserítő gyulladásos-degeneratív betegségeket. Az előadó szerint az időszakos táplálkozási ketózis: gyógyszer a tartós bőség ártalmaira.
Dr. Szűcs Zoltán Béla

Dr. Szűcs Zoltán Béla

orvos

Toszeczky Renáta

Toszeczky Renáta

emberkereskedelem elleni program-koordinátor

Bemutatkozás
Toszeczky Renáta a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Programjának koordinátora és a szervezet egyik védett házának vezetője. 2013 óta dolgozik a szeretetszolgálatnál, elsősorban szexuális kizsákmányolás áldozataival és gyermekeikkel. Feladata a védett házba kerülő áldozatok reintegrációs folyamatának segítése. Emellett prevenciós programokban vesz részt középiskolákban és gyermekotthonokban, képzéseket, tréningeket vezet annak érdekében, hogy az emberkereskedelem áldozatainak azonosítása és segítése egyre hatékonyabb módon történjen. Pályája során mindig a leghátrányosabb élethelyzetben lévő emberekkel foglalkozott, menekülttáborban, szenvedély-és pszichiátriai betegek közösségi ellátásában, roma felzárkóztatási programban végzett szakmai munkát. 2015-ben egy kliense jelölése után megkapta az Aranyanyu díjat, melynek célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

Bemutatkozás
D. Nagy Bence slammer, költő, előadó. Jelenleg kulturális-közösségi területen dolgozik, de korábban szerkesztőként, rádiósként és televíziós hírolvasóként is tevékenykedett. A slam poetry-vel először 2015-ben ismerkedett meg Szegeden, azóta is elválaszthatatlanok. Volt már országos második helyezett a 2017-es teamslam bajnokságon, mégis azokra az alkalmakra a legbüszkébb, amikor egy-egy középiskolai irodalomórán beszélhetett a műfajról. Verseit a KULTer.hu-n publikálták, első kötetén még dolgozik. A TEDx Békéscsaba színpadára egy olyan előadással készül, ami az életminőség javítására és a rendszerezett életmód fontosságára hívja fel a figyelmet, természetesen önironikus, önkritikus módon.

D. Nagy Bence

D. Nagy Bence

előadó, slammer

Honfi Juli

Honfi Juli

Hófehérke

Bemutatkozás
Honfi Juli a CosHelp jelmezes kórházlátogatás kitalálója, szervezője. 2011-ben kezdett önkénteskedni budapesti kórházak gyerekosztályain, 2012 óta heti rendszerességgel látogatta a Szent László Kórház Gyermekhematológia- és Őssejt-transzplantációs osztályán kezelt gyerekeket. 5 éve foglalkozik önkéntesekkel, kezdetben a Mosolygó Kórház Alapítvány önkéntes koordinátora volt, majd a Magyar Vöröskeresztnél dolgozott ilyen pozícióban, jelenleg pedig saját csapatát, a CosHelp önkéntes jelmezeseit vezeti. Kommunikáció-szociológia szakon végzett, folyamatban van mentálhigiéné és közösségi segítő diplomája. Az önkéntességre munkaerő-piaci tanácsadói állása mellett kerít időt.

Bemutatkozás
Teológus hallgató, azaz leendő lelkész, és a Békéscsabai E-sport Egyesület alelnöke. Hétköznapjait Budapest és Békéscsaba között váltakozva tölti, hol az egyetemi tanulmányai, hol pedig az egyesületükkel töltött munka teszi ki napjait. Eddig leginkább rendezvényeket szervezett, mostanában kezdett el a manager/coach iránnyal foglalkozni. Akik ismerik, tudják, hogy mindenféle közösségben megfordul, gyerektáborokban, a Garabonciás napok rendszeres résztvevője és jelöltje is volt, ami jó kapcsolati tőkének is bizonyult. Amire a legbüszkébb lehet, az mindenképpen az, hogy egyesületi formában fog fiatalokkal és rendezvényekkel dolgozni az E-sport világában, valamint, hogy egy olyan hivatást választott, amely az emberekkel való kapcsolatát is meghatározza. Reméli, hogy élete további részében is megtalálja majd a kettő között az egyensúlyt.

Előadásáról
Vajon az Online vagy az Offline közösség az, ami jobban alakítja az ember kapcsolatait? Mi egy gamer teológus konkrét fogalma a különböző közösségek megéléséről, és azoknak testi, lelki hatásáról? Ez a téma sokat van jelen életünkben, pláne a facebook generáció megjelenésével. Az embernek szüksége van valamiféle közösségre a kiteljesedéséhez… de vajon az on-line vagy az off-line kapcsolat a jobb, és miért?

Kutyej Dániel Sámuel

Kutyej Dániel Sámuel

teológus

ZitheRandom

ZitheRandom

zenészek

Bemutatkozás
A ZitheRandom duó két éve alakult, céljuk a citera progresszív megközelítése különböző zenei stílusok ötvözésével, improvizációval fűszerezve. A jazz, a népzene, a kortárs zeneszerzés és könnyűzenei stílusok spontán keveredése, melyben a pillanat teremti meg a fúziókat, a belső világok összetalálkozása hoz létre párbeszédet, játszadozást, harmóniát. Dömény Krisztián a Zeneakadémián végzett, jelenleg a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola citera tanára, számos kreatív, csapatépítő, közösségformáló alkalmat szervez tanítványainak. Debreczeni-Kis Helga a Zeneakadémián tanul, a “Fölszállott a páva” televíziós népzenei verseny 2017 és 2018-as adásából is ismerős lehet! Citerás tevékenységei mellett több hangszeren is tanul, táncházakat szervez és zenél bennük szülővárosában és környékén. A ZitheRandom fellépett már Bulgáriában, a Művészetek völgyében, a Gyüttment Fesztiválon, a Szimpla Kertben, a Fonó Budai Zeneházban és a Müpában is.
Előadásukról
A ZitheRandom duó az improvizációra és a kreativitásra épül. A két zenész tevékenysége ebben ér össze, munkájuk során pedig arra a felismerésre jutottak: “miért nem nyitjuk ki a tereket?” Biztosan csak a zenészeknek segíthet a rögtönzés és az azzal épülő kreativitás? Más munkakörökben, avagy csak a mindennapi életben hogyan hatnának ezek a tevékenységek, készségek? Ezért a ZitheRandom azt a kérdést teszi fel a közönségnek: vajon a fenti fogalmak csak egy szűk kisebbségre vonatkoznak, akik ezen képességekkel születnek, vagy mindannyiunkban ott vannak? Az improvizáció és a kreativitás alkalmas lehet mindennapi életünk és munkánk jobbá tételében? Milyen változásokat gyakorolna munkahelyünkre? És nem csak munkahelyünkre, vajon milyen hatást gyakorolna személyiségünkre? És miért foglalkoztunk annyira keveset velük iskolai tanulmányainkban? Gyorsaság és hatékonyság – a két nagy mozgatórugója mai, modern világunknak. Segíthet ebben a rögtönzés és a kreativitás fejlesztése? Ha igen, hogyan? De tud-e segíteni a relaxálásban, a magunkban való elmélyülésben? És világunk talán egyik legnagyobb személyiségi nehézségében: az önbizalomban?A ZitheRandom saját példáin és tapasztalatain keresztül szeretné ebbe az izgalmas kérdésekkel teli világba kalauzolni a TEDx közönségét.

Bemutatkozás
Sportedzőként, pedagógusként, a MediBall szakmai vezetőjeként több mint 30 éve foglalkozik a természetes emberi mozgás tanulmányozásával. A gyakorlás során megismerte a különböző harcművészeti stílusok módszertanát, foglalkozott az egészség megőrzésére és javítására törekvő rendszerek, valamint a mozgás sport szempontjából való megközelítésével. Izgalmas terület számára a mindennapok során végzett mozgások megfigyelése és fejlesztése. Mivel az ember a test, a lélek és a szellem egységeként létezik, fontossá vált számára az emberiség története során megjelenő bölcseletek, vallások, filozófiai és pszichológiai megközelítések megismerése. A légzés, a meditáció, az önismereti és a spirituális fejlődési lehetőséget biztosító módszerek tanulmányozása. Ez idő alatt egy olyan szintézis született (Synchron Method), amelynek átadása a MediBall és a harcművészeti gyakorláson, önismereti, légzés- és életmódprogramokon keresztül immáron 10 éve országosan zajlik. A módszertan alapját képező általános mozgáselvek sportágaktól függetlenül mindenki számára hatékony fejlődési lehetőséget biztosítanak. Szilágyi István ennek az örömteli folyamatnak az elindítója és aktív résztvevője.

Szilágyi Istán

Szilágyi Istán

sportedző, pedagógus

Legyél a támogatónk!

A TEDxBékéscsaba mögött álló csapat a munkáját díjazás nélkül, önkéntes alapon végzi. Hitvallásunk, hogy egy jó gondolat, egy megragadó történet, vagy éppen egy izgalmas beszélgetés életeket változtathat meg. Ha osztozol ezekben a gondolatokban, valamint szeretnél Te is tenni a régiónk előremeneteléért, legyél a támogatónk!

Vásárolj egy vagy több támogatói jegyet, és mi a hálánk jeléléül feltűntetünk az esemény kommunikációjában, mint hivatalos mecénásunk.

A támogatásokból befolyt összeget a TEDxBékéscsabához hasonló, színvonalas és értékteremtő rendezvények szervezésére fogjuk fordítani.