Előadóink

Csatlós Attila

Csatlós Attila

szakács, bármixer, vállalkozó, gurman

Bemutatkozás

Csatlós Attila: szakács, bármixer, vállalkozó, gurman. Nős, Újkígyóson él feleségével. Tanulmányit Békéscsabán végezte. Első vállalkozását 17 évesen indította web-sales és marketing területen. Mivel az illatok és ízek meghatározói az életének, a gasztronómia felé fordulva, 2010-ben édesapjával megalkották a Kiszely Kolbász és Sonka manufaktúra prémium desszert sonkáját, ami az ínyencek körében egy igen meghatározó különlegesség. Később Amerika déli gasztronómiáját tanulmányozva megálmodta és 2018-ban megnyitotta a Smoke71 Barbeque éttermet Újkígyóson. Az ízek és illatok kutatása mellett nagy hangsúlyt fektet saját személyiségének megismerésére és fejlesztésére. Egy átlagos embernek tartja magát, átlagon felüli hittel és kitartással.

Előadásáról

Ebben a felgyorsult világban, amiben élünk minden annyira „instanttá” vált. Mindenféle gépek, kütyük, appok fáradoznak azon, hogy kiszolgáljanak minket. Ebben a nagy kényelemben, amit kaptunk hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy bizonyos dolgokat magunknak kell megoldanunk. Amit a kényelem kínál csak látszólagos, elfedi a valóságot, a gyógyszer eltünteti a mellékhatást és a hitel pedig csak elnyújtja az időt. Atis a saját bőrén tapasztalta meg a személyes jelenlét fontosságát. Kozmikofóbiáján keresztül szemlélve a világ nagyságát, a maga erejéből kellett felülkerekednie elméjén, hogy teljes életet élhessen és ne megrémítse, hanem lenyűgözze, hogy milyen nagy ez a világ.

Bemutatkozás

Frankó Tünde személyiségfejlesztő tréner, három gyerekes édesanya. Óvónőként kezdte pályafutását, de már több mint tíz éve segítőként dolgozik, önismereti csoportokat vezet és előadásokat tart. Munkája során nagyon sok gyermekkel foglalkozott sikeresen, és ez által fogalmazódott meg benne a „Szülők Iskolája” gondolata. A témakörben több YouTube videót is készített, hogy gondolatait továbbadja. A közösségi oldalakon megjelent írásai számos alkalommal nagy érdeklődést váltottak ki az olvasókból. Az utóbbi években pályázati keretek között szélesebb rétegekhez is eljutott a „Szülők Iskolája” és az Önismereti-személyiségfejlesztő előadás sorozat.

Előadásáról

Előadásában a szülőség nehézségeit taglalja saját útkeresésén keresztül. Néhány alapvető tanács is elhangzik építő szándékkal, mert azt tapasztalta, hogy a szülők sok esetben tanácstalanok és nyitottak a segítség elfogadására. A gyermekek jelentik a világot és attól függ a mi jövőnk, amit most az ő kezükbe adunk, szülőként, pedagógusként, felnőttként. Óriási a felnőttek felelőssége, hogy hogyan dolgoznak magunkon, milyen példát mutatnak, hogyan szeretnek. Az érzelmek azok a hatalmas energiák, amelyek a világot mozgatják és összekötnek minket.

Frankó Tünde

Frankó Tünde

Tünde személyiségfejlesztő tréner, három gyerekes édesanya

Malatinszky Zita és Valuska Lajos

Malatinszky Zita és Valuska Lajos

tanár házaspár

Bemutatkozás

Malatinszky Zita és Valuska Lajos Gyomaendrődön élő tanár házaspár. Jelenleg a Mezőtúri Református Kollégiumban dolgoznak. Tíz éve disputáznak. Foglalkoznak a versenyvitával is, de igazán a közösségi vitát kedvelik. Vitázó közösséget építettek, tanítványaikat ma is arra ösztönzik, hogy bátran alkossanak véleményt az őket körülvevő világról, az őket érintő problémákról. Több országos és nemzetközi projektben vettek részt a diákjaikkal, disputa táborokat szerveznek, a KnerJpolisz társasjáték, amit tanítványaikkal készítettek, akár egész évben feladatot és élményt adhat vitázó közösségeknek. Fejlesztettek tananyagot videóinterjúk felhasználásához a holokauszt tanításában, és dolgoztak ki közösségi vitaprogramot a manipuláció és propaganda megismeréséhez. Felnőtteknek is vezetnek vitafoglalkozást.

Előadásukról

Előadásuk a vitázó közösségek fontosságáról szól.

Manapság az emberek egyre inkább csak a saját világukban érzik jól magukat, nehezen nyitnak számukra ismeretlen emberek, területek felé, és még nehezebben konfrontálódnak másokkal. De rossz dolog-e a vélemények ütköztetése? Erre a kérdésre keresik a választ az előadók a mindennapi munkájukban, és itt az előadásban is.

Személyes történetükből megtudhatjuk, hogyan kerültek kapcsolatba a disputával, és hogyan vált életformájukká a vitával való foglalkozás. Megtudhatjuk azt is, hogy milyen hatása, eredménye van annak, ha valaki egy vitázó közösség tagjává válik. Beszélni fognak arról, hogy miért a vitázó közösségekben látják a világ jobbá tételének egyik alappillérét.

Bemutatkozás

Thékes István oktatáskutató, nyelvtanár Felsőfokú tanulmányait az Egyesült Államokban végezte angol irodalom szakon. Majd a Szegedi Tudományegyetemen angol-olasz szakon kapta angol-olasz szakos mesterdiplomáját. Doktori fokozatát szintén Szegeden szerezte meg Neveléstudományból. Kutatási területe a szóelsajátítás kognitív folyamatai. Korábban junior válogatott teniszező volt, pályáját mégis a modern nyelvoktatásban kezdte meg. Számos országban tanított angol nyelvet a saját maga által kifejlesztett játékosított, kommunikatív módszerrel, mint például Szaúd-Arábia, Spanyolország, Málta. Jelenleg a Gál Ferenc Főiskola docense és oktatáskutatóként valamint felsőoktatási nemzetköziesítési szakemberként dolgozik. 2019-ben a Cambridgeben, New Yorkban és Nicosiaban is fontos tudományos konferenciákon ismertette kutatási eredményeit. Négy gyermek édesapja, akikhez angol beszél.

Előadásáról

Abban a világban, melyben a mesterséges intelligencia számos szakmában szükségtelenné teszi az ember jelenlétét fel kell tennünk a kérdést:mennyi ideig lesz szükség tanárokra, még konkrétabban nyelvtanárokra? Harari pár éve kijelentette, hogy egy új társadalmi osztály jön létre a következő időszakban :a foglalkoztathatatlan (unemployable) emberek osztálya. Ehhez hasonló pesszimista jóslatok közepette a tanári szerepek változása elkerülhetetlen, és érdemes megvizsgálni milyen új szerepük lesz a nyelvtanároknak a 21. században. A digitális oktatási felületek terjedésével átértelmeződnek a tanári módszerek is. Hol találják meg a helyüket a nyelvoktatók ebben az átértelmezett pedagógiában? Az előadás ennek a problematikáját boncolgatja.

dr. Thékes István

dr. Thékes István

oktatáskutató, nyelvtanár

Bonnyai Sándor

Bonnyai Sándor

szociális munkás

Bemutatkozás

Ez a srác egy közületek: nem több, s nem kevesebb, mint bárki más. Egy olyasvalaki, aki munkaideje után, szabadidejében olyan gyermekekkel foglalkozik, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz élethelyzetbe. Karácsony előtt arra bátorít minél többeket, hogy bontsanak szárnyakat, váljanak egy-egy szegény körülmények között élő gyermeknek a Karácsonyi Angyalává. A társadalmi összefogása itt nem torpan meg, évente több alkalommal több száz mezítlábas gyermek lábára kerül cipő, augusztus végén pedig tanszercsomagokkal látja el az iskolába indulókat. Országos kezdeményezései során egy olyan Szeretet-hidat épített a háború sújtotta Ukrajnában élő magyar gyermekek és az adományozók közé, amely a hit, a remény, az elfogadás tégláival van kikövezve. Nem mellesleg, ezt a srácot, Bonnyai Sanyinak hívják.

Előadásáról

Hol a határ, amikor egyszerű emberként egy háború sújtotta országba indulsz el, hogy megsegítsd az ott élő gyermekeket?  Mi a közös benned, s egy tópartján hagyott, nincstelen gyermekben? Miért adhatok hálát a saját életemben? Mi kell ahhoz, hogy meglásd a putrik tengerében tengődő gyermekek szívében élő kincseket?

Mindenkinek van egy története. A prezentáció során több gyermeknek az élet meséjét hallgathatják meg a jelenlévők, amely során a fent említett kérdések megválaszolásra fognak kerülni.

Bemutatkozás

Geográfus tájkutató, egyetemi docens. Földtani természeti értékek, barlangok és tájvédelmi szakértő. Oktatóként 10 év alatt, összesen 20 tantárgy oktatója. 9 kutatási program résztvevője, 7 vezetője, három tucat tudományos konferencia előadója. Tervezőként terület-, település- és vidékfejlesztési programok környezetvédelmi és fenntarthatósági munkarészeinek szakértője. Jelenleg települési klímastratégiák kidolgozásában és a közép-békési, valamint határ menti térség zöld infrastruktúra-hálózat fejlesztésében vesz részt. 47 tudományos publikáció szerzője, a hazai tájváltozás modellezés úttörője.

Civilként a Zöld 14 Egyesülettel a Csabai Levenduláskertben fiatalok öko-táboroztatásával, a Vackor Közösségi Kertben közösségi kertészkedéssel foglalkozik. 2019 augusztusában a Hatvanezer Fa Egyesület alapító tagjainak egyike.

Előadásáról

Az előadás a globális klímaváltozás lokális aspektusaival foglalkozik és a „jövőtervezés” egy speciális módjára kívánja felhívni a figyelmet.  Olyan kérdésekre keresi a választ, mint, hogy miként tudunk Békéscsabán tenni a klímaváltozás ellen? Mennyi idő kell a cselekvéshez? A közösségi összefogásban rejlő erő csökkenti e a klímaszorongásunkat? A prezentáció a fenntartható fejlődés paradigma lokális vonatkozásaira hívja fel a figyelmet és személyes élményeken keresztül mutatja be a közösségi cselekvés lehetőségeit.

dr. Duray Balázs

dr. Duray Balázs

geográfus tájkutató, egyetemi docens

Balogh Péter

Balogh Péter

szabadúszó marketingvállalkozó, kreatív szakember

Bemutatkozás

Szabadúszó marketingvállalkozó, kreatív szakember és tősgyökeres békéscsabai. Több mint tíz év szabadúszói tapasztalattal a háta mögött megismerkedett a távoli munkavégzés minden oldalával, annak előnyeivel és hátrányaival. Legyen szó egy Japánból három földrészen át levezényelt kampányindításról, utazó író-szerkesztőként dolgozni egy Kaliforniai startuppal, vagy éppen egy saját marketingkonzultációs vállalkozás építéséről – ami a helyfüggetlen munkavégzés módja lehet, azt már megtapasztalta. Hitvallása, hogy a munka jövőjét, sőt jelenét, nem az unalmas irodaházakban kell elképzelni, hanem az internet adta lehetőségeknek köszönhetően szinte bárhonnan dolgozhatunk, és méghozzá azon, amin igazán szeretnénk.

Előadásáról
2035-re 1 milliárd helyfüggetlen munkavégző lesz a bolygón. Ők a szabadúszók, a digitális nomádok, az egyéni vállalkozók, sőt még a hetente egy-egy alkalommal otthonról bedolgozó irodisták is ide tartoznak. Egy olyan nehezen körberajzolható csoportról beszélünk, amiben szinte csak néhány közös pont van – mind valamilyen szinten függetlenek, és mind már részesei egy globális tudáspiacnak. De vajon tényleg a köznyelven csak internetes munkaként emlegetett karriereké a jövő, hol lehet a helye egy New York – Szingapúr tengelyen egy Békéscsaba méretű és adottságú városnak, és milyen készségekkel kell készülnie a jövő generációnak, hogy sikeresen vegyék ezeket a régi-új akadályokat?

Bemutatkozás
Világjáró, felfedező, jóga oktató, angol tanár, óvónő, ökológus és élethosszig tartó tanuló. Közel 7 éve él már távol a hazájától. Ezalatt az idő alatt megfordult egy pár országban; Skóciában, Vietnámban, Costa Ricán és Ecuadorban tartózkodott életvitelszerűen. Skócia és az angol nyelv adta meg számára az alapokat az utazásaihoz. Ott végezte el az egyetemi mesterképzését és az összes többi szakmáját ott tanulta ki angolul. Bármilyen országban is járjon, szenvedélyesen keresi az alkalmat, hogy minél többet tudjon meg az adott kultúráról, megimserje a hétköznapi embereket, a szokásaikat és az életüket. Utazásaival, történeteivel és blogjával azt a célt tűzte ki, hogy másokat is arra inspiráljon, hogy nyissanak a más, az érdekes és az idegen dolgok felé.

Előadásáról
Az előadás központi témája, hogy érdemes nyitottan szemlélni az életet, mindenféle kultúrális és társdalmi elvárásoktól mentesen. Az a model amit tanultunk nem az egyetlen, mely szerint élhetjük az életünket. Saját tapasztalatain és találkozásain keresztül szeretné bemutatni, hogy a világ tényleg nagyobb mint gondolnánk és megannyi életstílus elfér benne. A cél egy; a boldogság és az elégedettség elérése, de az út lehet számtalan.

Dzurek Alexandra

Dzurek Alexandra

világjáró, felefedző, jóga oktató, angol tanár, óvónő, ökológus

Kozák Dániel

Kozák Dániel

Coach

Bemutatkozás

Kozák Dániel a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügy és számvitel szakán végzett, ezután 3 évig dolgozott, mint könyvelő, azonban önismereti utazásai során egyre jobban kirajzolódott számára, hogy mivel is szeretne hosszú távon foglalkozni.
Munka mellet kitanulta a Coach szakmát, majd hátat fordítva a számok világának az ELTE Emberi erőforrás tanácsadó mester szakán folytatta tanulmányait. Szívügyének érzi az emberek segítését, ezért is törekszik arra, hogy az egyének maguk jöjjenek rá kiaknázatlan erőforrásaikra és tehetségükre. Szabadidejében szívesen szervez programokat, csapatépítőket és egyre komolyabban foglalkozik a fotózással is, emellett önismeretét a monodráma eszközeivel is fejleszti.

Előadásáról

Elképzelhető-e az, hogy különféle élethelyzetek, élmények hatására megkérdeződjön bennünk mindaz, amit jónak és követendőnek véltünk? Kozák Dániel arról fog beszélni, hogy az egyedül utazásai során milyen felismerésekben volt része és ez hogyan befolyásolta későbbiekben a személyiségét, döntéseit.
Azt gondolja, hogy érdemes a korlátainkból kilépve inspirációt gyűjteni meglévő ötleteinkhez, gondolatainkhoz, melyek lelki világunkat gazdagítják és nem hagyni azt, hogy a megszokásaink vegyék át életünk felett az irányítását.

Bemutatkozás

Podani Krisztina és Dr. Lukovics Miklós házaspárként lép a TEDx Békéscsaba piros szőnyegére – mindkettőjük szülővárosában.

Krisztina okleveles pszichológus, a szegedi Könnyekből Mosoly Pszichológia alapítója. Kiemelt szakterületei a párkapcsolat-fejlesztés és a gyászfeldolgozás – beleértve a szakítás/válás feldolgozásának témakörét is. A Könnyekből Mosoly Pszichológiai esték keretén belül nagy közönségnek tart pszichológiai témájú előadásokat Szegeden.

Miklós közgazdaság-tudományi PhD fokozattal rendelkezik, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense és az Arizona State University vendég kutatója. Atipikus szemléletmódja, kreatív megközelítései és megoldásközpontú látásmódja miatt munkásságát leginkább azok kedvelik, akik a nem szokványos perspektívákat részesítik előnyben.

A TEDx Szeged színpadán külön-külön mutatták be beszédüket, melyeket a közönség a legjobbak közé választott.

Előadásukról

A világ nagyobb, mint gondolnád – de a világ csak egy boldog párkapcsolatban nyílik ki igazán! Miklós és Krisztina életében jópár kapcsolat után jó párkapcsolat következett. Hogy ennek mi a titka? Az is lehet, hogy erre a kérdésre választ kapunk, de az is lehet, hogy nem! Azt mindenesetre nyomon követhetjük kettőjük beszédéből, hogy mennyire máshogy lát egy közgazdász és egy pszichológus egy-egy hétköznapi párkapcsolati helyzetet. Ennek során akár szembe is találkozhatunk saját párkapcsolati reakcióinkkal, és talán meg is mosolyogjuk majd magunkat. Vigyázat! Aki motivációs beszédet, vagy esetleg világmegváltó jótanácsokat vár, amitől minden kapcsolat egy varázsütésre boldog lesz, az csalódni fog! Cserébe egy jó hangulatú, gondolatébresztő beszédet hallgathatunk meg, melynek során megtudhatjuk többek között azt is, hogy mi az összefüggés a perpétum mobile és a párkapcsolat között, valamint hogy mi a szerepe egy közönséges locsolókannának egy boldog párkapcsolatban.

Podani Krisztina és Lukovics Miklós

Podani Krisztina és Lukovics Miklós

pszichológus és gazdaságtudományi egyetemi docens házaspár

Nagy János Afronauta

Nagy János Afronauta

zenész

Bemutatkozás
Nagy János egy 27 éves budapesti zenész, aki küzdelmes gyermekkor után Békéscsabáról költözött a nagyvárosba rengeteg hittel és reménnyel a szívében. Utcazenéléssel kezdte pályafutását, hogy pénzt gyüjtsön egy nagyon ritka és drága hangszerre, ami reményei szerint céljai eléréséhez segitheti őt. Nem sok idő elteltével az „álomhangszerrel” a kezében már rendszeres fellépője az O.Z.O.R.A., Everness, SAMSARA és a SZIGET fesztiváloknak. Többek közt olyan zenészekkel játszik együtt, mint Lajkó Félix, Balázs János, Másik János és Karácsony James.
Amerikai turné és az A38 hajón adott teltházas koncert után jelenleg a Szegedi Nemzeti Színházban szerepel a Színházi Bestiák c. előadásban.
János álma, hogy egyszer a Sydney-i Operaházban ad teltházas koncertet.

Előadásukról
Az előadása arról a rögös útról fog szólni, amit megtett a békéscsabai tragédiák következtében a zenéig. Felismerte a zenét a világban és azt,hogy minden egy adott perspektivából tűnik „jónak” vagy „rossznak”. János azzal az üzenettel képviseli a TED-X előadását, hogy „ A zene az értelem hangja a tudatlanság kánonjában.

Legyél a támogatónk!

A TEDxBékéscsaba mögött álló csapat a munkáját díjazás nélkül, önkéntes alapon végzi. Hitvallásunk, hogy egy jó gondolat, egy megragadó történet, vagy éppen egy izgalmas beszélgetés életeket változtathat meg. Ha osztozol ezekben a gondolatokban, valamint szeretnél Te is tenni a régiónk előremeneteléért, legyél a támogatónk!

Vásárolj egy vagy több támogatói jegyet, és mi a hálánk jeléléül feltűntetünk az esemény kommunikációjában, mint hivatalos mecénásunk.

A támogatásokból befolyt összeget a TEDxBékéscsabához hasonló, színvonalas és értékteremtő rendezvények szervezésére fogjuk fordítani.